Klímák hatékonysága

Hőszivattyús klíma hatékonysága

A hőszivattyús klímáknál az elektromos áram csak a hő “szállítását” végzi A-ból B-be, ami nagyobb hatékonyságot eredményez, mintha közvetlenül árammal fűtenénk. Természetesen a kompresszor vesztesége is végül a fűtésünket gyarapítja, nagyobb hányad mégis a kintről származó energiának jut. Egy egyszerű elektromos fűtés hatékonysága nagyjából 1, ami azt jelenti, hogy egységnyi elektromos áramból egységnyi hőenergiát képes előállítani (COP=1). Egy átlagos hőszivattyús klíma ezzel szemben 3-4 szeres hatékonysággal is rendelkezhet (COP=3-4).

Elektromos fűtőbetét   1 kW     1 kW (COP=1)

Hőszivattyús klíma        1 kW     3-4 kW (COP=3-4)

COP: Energiahatékonysági mutató, mely megmutatja, hogy egy készülék egy kilowattóra elektromos energiából hány kilowattóra hőenergiát állít elő.

 

Fűtés inverteres, hőszivattyús klímával

Az inverteres hőszivattyús, vagy hűtő-fűtő klímák – nagyobb hatásfokuk révén – egyrészt gazdaságosabban nyerik ki a meglévő energiát a környezetből, másrészt alacsonyabb környezeti hőfok mellett is képesek a fűtés ellátására. Egyes típusok, akár -10, -15 fokig is képesek a fűtésre a hatékonyság részleges fennmaradása mellett.

 

Fűtés átmeneti időszakban

A hagyományos (nem inverteres) vezérlésű hőszivattyús klímák nagyjából 0-5 fok külső környezeti hőmérsékletig tudják ellátni fűtési funkciójukat, ami az inverteres klímák esetében (megfelelő télisítő kiegészítő szett alkalmazásával) akár -15 fokig is lemehet. Ezen hőmérsékletek alatt – a hatásfok tetemes csökkenése miatt – már értelmetlenné válik a hőszivattyús elven működő fűtés alkalmazása, ezért leginkább átmeneti időszakra javasoljuk ezen klímák alkalmazását.

 

Használat

A hőszivattyús klímákat leginkább átmeneti időszakban érdemes használni. Ez on-off típusoknál 0 és +5 fok közötti, míg inverteres készülékeknél -5 és -10 fok közötti tartományt jelenti. Egyes típusok (az eleve nagyobb hatásfokuk miatt) ennél mélyebb hőmérsékleten is kielégítő hatékonysággal működnek. Ezen kritikus hőmérséklet alatt azonban már annyira lecsökken a klíma hatásfoka, hogy nem takarítunk meg energiát, értelmetlenné válik a használata.

Magyarországi viszonylatban, arányaiban vizsgálva kevés az olyan napok száma, amikor a hőmérséklet tartósan ez alatt van, ami jó hír a hőszivattyús fűtést használóknak.

 

Hőszivattyús klíma előnyei

A fűteni képes klímák legnagyobb előnye, hogy a bekapcsolás után 2-3 perccel képesek a maximális hőmérsékletű levegőt fújni, gyorsaságuk a központi fűtés sebességét messze lehagyja. A klímákkal lokális fűtés valósítható meg, nincs szükség a teljes épület melegen tartására. Ha multi rendszert szereltettünk a házba, elég csak annak a szobának a beltériét üzembe helyezni, amelyikben éppen tartózkodni szeretnénk. További előny, hogy a klíma funkciói, mint a korszerű szűrő és antibakterizáló rendszerek ebben az üzemmódban is rendelkezésünkre állnak, így a fűtés mellett tisztíthatjuk is lakásunk levegőjét.