Klíma méretezési táblázat

Klíma méretezés, teljesítmény számítás

Egy átlagosan felépített helyiségre légköbméterenként 30-35 Watt hűtőteljesítményt számolhatunk. Egy átlagos helyiség belmagassága 2,7 méter, így négyzetméterenként kb 80 Wattal számolhatunk.

Az alábbi táblázat megmutatja egy átlagos rendeltetésű és belmagasságú helyiség hűtőteljesítmény igényét a kereskedelemben kapható klímaberendezések szabványos hűtőteljesítmény értékeire.

Természetesen a manapság kapható automata(inverteres) készülékek teljesítménye folyamatosan változik a helyiség hő viszonyihoz, ezért elég egy középértéket megadni.

Társasházi, lakótelepi nappalik, hálók esetében szinte mindig ideális egy 2.5kW teljesítményű készüléket választani, nagyobb családi házaknál vagy több egybenyitott szobánál már 3.5kW vagy ennél nagyobb klíma is kelhet.

Klíma teljesítmény Szoba légköbméter Szoba alapterület

2.5kW

max. 83m3

max. 30m2

3.5kW

max. 117m3

max. 43m2

5.2kW

max. 173m3

max. 64m2

7.1kW

max. 237m3

max. 88m2

 

Szoba alapterület (belmagasság: 2,7m)

 

Egyre több lakás és épület hőszigetelt ablaküvegekkel és külső épület szigeteléssel rendelkezik, ezek is csökkentik a szükséges hűtőteljesítmény értékét. Az általunk forgalmazott és szerelt készülékek mindegyike legalább “A” energiaosztályú és döntő többségében Inverter vezérléssel rendelkeznek, éppen ezért leadott teljesítményüket folyamatosan szabályozzák.

Ha nem egyszerű, átlagos rendeltetésű helyiségeket akarunk klimatizálni előfordulhat, hogy egyéb nagy teljesítményű hőforrásokat is számba kell vennünk. Ha a helyiségben további hőforrások vannak (nagy teljesítményű fényforrások, hősugárzó, gépek, sok ember stb…), azok teljesítményét elég egyszerűen hozzáadni a helyiség hűtőteljesítmény igényéhez. Ilyen esetekben célszerű szakember segítségét kérni a pontos számítások elvégzéséhez.

Ha segítségre van szüksége klíma hűtőteljesítmény számítással kapcsolatban, keressen bennünket a 06 30 644 6868-as telefonszámon.